Ms. Ann Wilson OCT 10 2003
Senior Vice President

Rubber Manufacturers Association

1400 K Street, NW

Washington, DC 20005

Dear Ms. Wilson:

This is in reply to your letter of July 25, 2003, requesting an interpretation of certain
provisions of NHTSA’s early warning reporting (EWR) regulation, subpart C of 49 CFR
Part 579. You have expressed six concerns.

Your first concern involves “Updates of deaths and injuries.” If a tire manufacturer
is not aware of the tire identification number (TIN) at the time an incident involving death
or injury is initially reported, Section 579.28(f)(2)(i) requires the manufacturer to “submit
an updated report of such incident in its report covering the reporting period in which
the . . . TIN is identified.” You interpret this as meaning that if a tire manufacturer receives
TIN information after the close of the reporting period in which the manufacturer receives
a claim or notice of death or injury, it must “provide NHTSA with the TIN in the report
covering the reporting period in which the TIN information is identified by the
manufacturer.” However, you observed that at the public meeting conducted by NHTSA
on June 18, 2003, a NHTSA employee “stated that tire manufacturers must submit the TIN
by updating the entire death and injury file for the reporting period in which the original
claim of death or injury was reported.” You ask for clarification of this requirement.

The requirement was properly communicated at the public meeting. Pursuant to
Section 579.29(a), EWR information must be submitted on templates provided on the
NHTSA website. The same template that is used for the original report is used for updated
reports. The initial submission would be identified as “Version 1.” The first updated
report would be identified as “Version 2,” and so on.

You expressed concern with a statement at the June 18 public meeting that a
manufacturer could not delete a claim that had been reported in a previous period, “even if
the manufacturer subsequently discovered that the claim was erroneous (i.e., did not



involve the manufacturer’s tire or did not involve a death or injury).” You have asked for
confirmation that “this is the official interpretation of this rule.”

The updating provisions of Section 579.28 do not address the issue of correction of
information once the information has been reported to NHTSA. Practical considerations
limit our ability to make corrections to EWR data in our data warehouse. The Office of
Defects Investigation’s current plan is to allow manufacturers that identify significant
errors to request the opportunity to submit corrected data templates. We will respond to
such requests on a case-by-case basis. Of course, any errors may be identified during the
course of an investigation.

Your second concern is labeled “Scope of information on deaths and injuries.” We
amended Section 579.26(b) in a Federal Register notice of June 11, 2003 (68 FR 35132).
The amended regulation clarifies that reporting of incidents involving deaths and injuries
applies to “all tires manufactured during a production year covered by the reporting period
and the four production years prior to the earliest production year in the reporting period.
We also amended Section 579.4(c) to define “production year” for tires to mean “the
calendar year in which the item was produced.” Your members believe that reporting
relative to certain production years is subject to different interpretations. You understand
that NHTSA intends reporting under Section 579.29 to encompass “tires produced in the
current production year and . . . tires produced in the previous four years.” You asked for
confirmation of your understanding.

Applying the EWR regulation’s definition of “production year,” the reporting
requirement for tire manufacturers may be read to apply to all tires manufactured during a
calendar year covered by the reporting period and the four calendar years prior to the
earliest calendar year in the reporting period. Because EWR reporting is on a quarterly
basis, there will never be more than one calendar year during a reporting period. Thus, the
four calendar years prior to the earliest calendar year in the reporting period will be the four
calendar years before the calendar year of the report. Thus, we confirm your understanding
of this requirement.

Your third concern relates to “Tire type code.” Tire manufacturers must provide
the “tire type code” as part of their quarterly report on production information. The EWR
regulation does not define “tire type code,” but you pointed out that the preamble to the
final rule indicates that “tire type code” means the third grouping of the TIN (67 FR at
45862). You asked for confirmation.

We noted in the preamble to the final rule that we would use RMA’s preferred term
of “tire type code,” instead of “serial code” as we had proposed, and that the term
“corresponds to the third grouping of identification requirements as specified in 49 CFR
574.5(c).” 67 FR at 45862. Section 574.5(c) identifies the third group as a “descriptive
code;” Figure 1 thereof clearly depicts the four information groups of the “Tire
Identification Number,” and identifies the third group as “Tire Type Code.” Thus, we
confirm your interpretation.



You are next concerned with reporting “plant of manufacture” for imported tires.
Section 579.26 requires a tire manufacturer to include in its reporting of information under
paragraph (a) “the plant where [the tires were] manufactured.” You asserted that in most
cases, with respect to tires that they import, “U.S. tire manufacturers do not know the TIN,
the date of manufacture, or the plant of manufacture for such tires.” Thus, without the TIN,
the manufacturer will be unable to provide NHTSA with the name of the plant where the
tire was manufactured. You requested that manufacturers be allowed to provide the
country of origin (and date of importation) rather than plant and date of manufacture, when
the TIN is unknown. We concur in your suggestion that in the context presented, the report
on country of origin and date of importation satisfies the regulation.

Your next request concerned “Production information.” You cited Section
579.26(a), which requires manufacturers to submit “cumulative warranty production” and
“cumulative total production through the end of the reporting period.” However, you assert
that the preamble to the amendments of June 11, 2003 “states that tire manufacturers must
submit data only for the quarterly reporting period and not ‘year-to-date’ (‘Y'TD’) or
cumulative data,” and you believe that a handout by NHTSA at the public meeting on
June 18 was subject to varying interpretations.

The regulation establishes the reporting requirement, and we do not find it open to
the interpretation that you suggest. Under the introductory text of Section 579.26 and
paragraph (a), a tire manufacturer must report “the quarterly reporting period, the tire
line, . . . the production [calendar] year, the cumulative warranty production, and the
cumulative total production through the end of the reporting period.” This means, for
example, that a manufacturer’s report for the third quarter of a calendar year would contain
the total warranty production and the total production for a tire line for the first three
quarters of the calendar year. Separately, a manufacturer would also report, for that tire
line (as further delineated and subcategorized in the rule), information described in Section
579.26 that includes “the model year of tire manufactured during the reporting period and
the four calendar years prior to the earliest model year in the reporting period . . . .”
“Model year” is defined to mean “the year that [a tire] was produced.” See Section 579.4,
68 FR 35142. Thus, each quarterly report in a calendar year would also include the total
warranty production and the total production for each of the four previous calendar years
for a tire line for which information is being reported under paragraphs (a) or (c). This
includes tire lines no longer in production. We contrast this with the numbers of property
damage claims and warranty adjustments that a tire manufacturer must report under Section
579.26(c). These numbers are reported on a quarterly basis, and not cumulatively.

Finally, you expressed concern with “Appropriate entry code for unknown data.”
Your members have been advised that they must not leave any cells blank on the EWR
templates in order for their reports to be accepted. You have asked whether unknown data
should be reported as “UNK,” as indicated on the EWR templates previously posted on
NHTSA'’s website, or “U,” as indicated at the June 18 public meeting, or in some other
format.



Section 579.26(a) was amended in a June 11, 2003 Federal Register Notice, to add
the requirement that if a manufacturer is not certain whether a particular group of tires is
used as original equipment on a motor vehicle, it shall state “U” in the reporting field (68
FR at 35144). In reporting incidents involving deaths or injuries under Section 579.26(b), a
manufacturer must use code 99 if no component of the tire is specified in the claim or
notice (i.e., if the relevant component is unknown to the manufacturer). In reporting under
Section 579.26(c), the regulation specifies that no reporting is necessary if the system or
component involved is not specified in the codes (i.e., the final template should not contain
a blank cell since no reporting is required).

If you have further questions, you may phone Andrew DiMarsico of this Office
(202-366-5263).

Sincerely,

winal Signed BY
Or}gc‘:gueline%}lassman
Chief Counsel



