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Re: Request for Interpretation
Dear Mr. Strassburger:

This responds to your November 6, 2013 letter on behalf of the Alliance of Automobile
Manufacturers (Alliance) requesting clarification and guidance regarding a recent amendment
to the Early Warning Reporting (EWR) regulation, as set forth in 49 CFR Part 579, subpart C.
Specifically, you seek clarification regarding the updating of manufacturer reports when
required to provide updates under 49 CFR 579.28(H)(2)(1) & (ii).

As background, the EWR regulation requires motor vehicle and equipment manufacturers to
submit quarterly reports of early warning information: production information; information
on incidents involving death or injury; aggregate data on property damage claims, consumer
complaints, warranty claims, and field reports; and copies of field reports (other than dealer
reports and product evaluation reports) involving specified vehicle components, a fire, or a
rollover. 49 CFR Part 579, subpart C. On August 20, 2013, NHTSA published a final rule
amending the EWR regulation to add new vehicle types, fuel and propulsion codes, and
component codes for light vehicle reporting under 49 CFR 579.21. See 78 Fed. Reg. 51382,
51424-45. The amendments to the EWR rule are effective August 20, 2014. Section
579.28(f)(2) requires a manufacturer to submit an updated report on incidents involving death
or injury when a vehicle manufacturer is not aware of the VIN at the time the incident is
initially reported or when the component code 99 (system or component is unknown) is
reported in its initial report, and the manufacturer becomes aware during a subsequent
calendar quarter of the VIN or that one or more of the specified systems or components
allegedly contributed to the incident. 49 CFR 579.28(f)(2)(i) & (ii). A manufacturer need not
submit an updated report if the VIN or system or component is identified by the manufacturer
in a reporting period that is more than one year later than the initial report to NHTSA. Zd.

You raise several scenarios seeking guidance on the applicability of the EWR regulation’s
updating requirements in light of recent amendments that I repeat below, followed by
NHTSA'’s interpretation.

1. “A manufacturer files an EWR report for the first quarter of 2014 (as a hypothetical
example) that includes a death/injury claim coded as ‘99’ because the claim does not



specify the system or component allegedly contributing to the incident. During the 3™
quarter of 2014, the manufacturer becomes aware that the claimant is alleging that the
death/injury claim involves a failure of a forward collision warning system. Must the
manufacturer update the EWR report to include the new information regarding the
forward collision warning system, even though the requirement to include such
information did not apply when the initial report was filed?... Would the answer be
different if the information is learned in the 4® quarter of 2014 (after the new reporting
categories would be in effect)?”

Under the first scenario in your hypothetical, pursuant to 49 Part 579.28(f)(2)(ii), the
manufacturer must update the death and injury claim in its quarterly report for the period in
which it learns of the updated information. The manufacturer would not have to submit its
updated report under the Forward Collision Warning component code because the component
code would not be effective for that period. However, the manufacturer would have to update
the death and injury claim with an applicable component code available in the third quarter
reporting period. Under the second scenario in your hypothetical, the answer would be
slightly different. If the manufacturer learns of the information in the fourth quarter of 2014,
the manufacturer would have to report the updated report under the Forward Collision
Warning component code.

2. “A manufacturer files an EWR report for the first quarter of 2014 that includes a
death/injury claim coded as ‘98’ because the allegation was that the death or injury
was caused by a failure of the lane departure warning system... . Must the
manufacturer update this EWR report to conform the report to the new reporting
categories after they take effect?”

No. NHTSA will not require a manufacturer to update all death and injury EWR reports that
alleged one of the new component codes and were submitted before the effective date of the
new component codes.

3. “A manufacturer files an EWR report for the first quarter of 2014 that includes a
death/injury claim without a VIN. The claim is coded ‘03’ because the allegation is
that the death or injury was caused by a failure of the service brake system. The
manufacturer subsequently learns the VIN in the 3™ quarter of 2014, and prepares an
updated EWR report to add the VIN. Moust this updated report now include
information about whether the service brake allegation involved foundation brakes or
automatic brake controls? Must the updated report identify the vehicle type and the
fuel and/or propulsion system?”

The answer to both questions is no. Pursuant to 49 Part 579.28(f)(2)(i), if a manufacturer does
not know the VIN associated with an incident at the time the incident is initially reported, a
manufacturer is required to submit an updated report with the VIN of such incident in the
reporting period in which the VIN is identified. Under this section, no other information is
required to be updated. An update is not required if the VIN is identified in a period that is
one year later than the initial report to NHTSA.



4. “In addition, for these scenarios and others, it is uncertain whether updates would
be provided using current templates or any new templates that may be specified by the
agency. [Also], there should be flexibility for manufacturers to provide updates using
any new template on a voluntary basis.”

Updated reports should be submitted with the templates used when those files were first
submitted. NHTSA will maintain the existing templates expressly for updated reports. We
note that while the Alliance states that this is a transitional issue, there are instances where a
manufacturer may need to revisit a prior EWR submission and provide an

update. Accordingly, the agency will maintain the existing templates for such instances. You
also ask whether manufacturers may voluntarily submit EWR reports using the new templates
prior to the effective date of the amended rule. Due to the technical difficulties involved in
processing and validating the huge amount of data coming in to the EWR system each quarter,
NHTSA must work with only one template for the specified quarter. Manufacturers must
submit reports using the template in effect for the reporting period and any subsequent revised
reports must be reported with the template that was effective at the time the original report
was submitted.

I hope this information adequately addresses your concerns. If you need any further
assistance in this matter, please contact Andrew J. DiMarsico of my staff at (202) 355-5263 or
by email at andrew.dimarsico@dot.gov.

Sincerely,

Ol

O. Kevin Vincent
Chief Counsel



