NOV 6 2003

Mr. Michael X. Cammisa

Director, Safety

Association of International Automobile Manufacturers, Inc.
1001 19th Street North, Suite 1200

Arlington, VA 22209

Dear Mr. Cammisa:

This is in response to your August 29, 2003 letter on behalf of the Technical Affairs
Committee of the Association of International Automobile Manufacturers, Inc. (AIAM),
requesting clarification and interpretation of the Early Warning Reporting (EWR)
regulations, as set forth in 49 CFR Part 579, with respect to the submission of certain
marketing survey information. In your letter, you described certain consumer survey forms
that are provided by manufacturers to consumers that elicit consumer opinions of their
vehicles’ performance. As described, these forms are in a “bubble” format, are machine-
read, often contain spaces for comment, and consumers sometimes attach separate pages in
response. You raised four specific points with respect to the information gathered from
these forms, that I repeat below, followed by NHTSA's interpretation.

1. “Machine-read ‘bubble form’ responses to consumer surveys, requesting scaled,
qualitative evaluations or product performance.” You request our confirmation
that these not be counted in consumer complaint totals.

You explained that “[t]he purpose of the ‘bubble form’ surveys is to seek qualitative
evaluations of consumer preferences, so that future vehicles may be designed to better meet
consumer needs and desires.” The forms request consumers’ ratings of their vehicles’
performance (e.g., on a scale of 1 to 5) in particular areas, with typical questions addressing
engine sound, smoothness, acceleration, steering effort, and seat comfort, among others.
Although you have not provided pro forma exemplars of the “bubble forms,” you explained
that they are completed in a manner analogous to a standardized test and the responses are
machine-read.

You note that these surveys are submitted at the request of the manufacturer, but
recognized our previously expressed view to the Alliance of Automobile Manufacturers of
March 25, 2003, that the manufacturer’s initiation of a communication is not determinative
as to whether a communication is a complaint. Based on your description of the



information sought in the forms used by your constituent manufacturers, the responses are
likely to be “qualitative and general in nature.”

In our view, the bubble portions of these consumer surveys do not fall within the
meaning of “consumer complaint” as defined in the EWR regulations, 49 CFR § 579.4(c).
As you note, it would be unclear as to when or if a low a rating rises to the level of a
“complaint,” which would be dependent on the definitions and views of the consumers, and
which would not be communicated by the standardized part of the form. As such, it is
NHTSA'’s interpretation that the bubble portions of the survey forms, as you have
described them, do not fall within NHTSA’s definition of “consumer complaint.” This is
consistent with our letter of March 25, 2003 cited above.

2. “Comments written by consumers in the space designated for comment in the
bubble form and expressing a complaint about a vehicle system covered by the
early warning rule.” You believe that these should be counted as consumer
complaints.

You noted that the survey forms utilized by your constituent manufacturers “may have
spaces at the bottom of the forms for consumers to write more detailed comments,” in
addition to the bubble portion. NHTSA agrees with your understanding that the comments
provided in these spaces need to be reviewed by the individual manufacturers, like other
communications, to determine whether they are complaints. If so, any complaints
documented in these spaces must be reported if required by 49 CFR 579.21(c).

3. “Separate pages attached by the consumer to a bubble form and expressing a
cognizable complaint.” Again, you believe that these must be counted as
consumer complaints.

You reported that a consumer might attach separate pages to the survey form
documenting specific problems or dissatisfaction with a vehicle’s performance. NHTSA
agrees with your understanding, that the manufacturer is required to count any complaints
contained in these separate, attached pages as “consumer complaints,” and report such
complaints according to the coded categories set forth in the EWR regulations.

4. You believe that “marginal notes written in spaces on machine read bubble
forms that were not designated for recording comments need not be reviewed by
manufacturers for possible inclusion in the consumer complaint counts.”

You stated that consumers occasionally write comments or notes in the bubble portion
of the survey forms, rather than in (or in addition to) the space designated for additional
commentary or in separate pages. You further explained that the marketing contractors that
manufacturers hire to tabulate the responses to these surveys are unable to capture such
notes contained in the margins of the forms in their calculus of the responses. Under these
circumstances, we agree that such marginal notes would not need to be counted in the
manufacturer’s report.



Should you have any further questions, please contact Andrew J. DiMarsico of my staff
at (202) 366-5263.

Sincerely,
&queline Glassman
Chief Counsel



